Meedenken via de omgevingsraad

We willen samen met de omgeving een plan uitwerken voor de vier windmolens. In dat plan staat onder andere waar de windmolens komen, hoe groot ze worden en hoe ze voldoen aan wetten en regels. Graag halen we via een omgevingsraad ideeën en suggesties op van omwonenden, maatschappelijke organisaties en bedrijven voor het uitwerken van het plan. Ideeën en suggesties van de omgevingsraad krijgen waar mogelijk een plek in de onderzoeken die moeten worden gedaan. Ook bespreken we in de omgevingsraad graag de opties van een omgevingsfonds en/of een omwonendenfonds. Daarnaast kunnen deelnemers aan de omgevingsraad over andere onderwerpen vragen, gedachten, ideeën en zorgen delen, zodat we hierover in gesprek kunnen gaan. We gaan uit van ongeveer tien bijeenkomsten, maar het kunnen er ook wat meer of minder worden.

Goed om te weten: als u deelneemt aan de omgevingsraad, dan betekent dit niet dat u instemt met de windmolens.

➔    Als u interesse heeft in of vragen heeft over de omgevingsraad, neem dan gerust contact met ons op via info@windparkdeventera1.nl.

Mogelijke bespreekpunten
Het volgende kan bijvoorbeeld worden besproken in een omgevingsraad:

  • De onderzoeken die moeten worden gedaan, onder andere naar geluid en slagschaduw:
    • Minimale voorwaarden van de onderzoeken
    • Wensen van de omgeving voor onderzoeken
    • Uitkomsten van de onderzoeken
  • De inhoud van het plan:
    • De posities van de windmolens
    • Mogelijkheden voor hinderbeperking
    • Maatregelen om de aanwezigheid van dieren of planten te behouden of versterken
  • Overige onderwerpen:
    • Waarom duurzame energie opwekken met windmolens
      Omwonendenregelingen
    • Adviezen over het informeren van de omgeving
    • Adviezen over wie in de omgeving nog meer betrokken kan worden
    • Adviezen over wat voor de omgeving kan worden georganiseerd als de windmolens draaien, zoals een excursie of open dag

Kaders en uitgangspunten
De omgevingsraad heeft een adviserende rol. In de eerste bijeenkomst met de omgevingsraad wordt vaak besproken hoe we samenwerken en waar deelnemers wel en geen invloed op hebben. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat iedereen het recht houdt op zijn eigen standpunt: meedoen aan de omgevingsraad betekent niet instemmen met het windpark.

Een gespreksleider en secretaris van buiten
Begeleiding van de omgevingsraad door een gespreksleider en secretaris van buiten, kan waardevol zijn. Het zorgt er namelijk voor dat de deelnemers aan de omgevingsraad, dus ook de energiecoöperaties, Prowind en Pure Energie, hun aandacht op de inhoud kunnen richten. Als met een omgevingsraad kan worden gestart (bij Windpark Deventer A1 is dit nog niet aan de orde), dan kan bijvoorbeeld aan de provincie worden gevraagd de bijeenkomsten te begeleiden.

Hoe kan dit eruit zien? Een gespreksleider en secretaris (bijvoorbeeld van de provincie) organiseren de bijeenkomsten van de omgevingsraad en zorgen voor de verslagen van de bijeenkomsten. De gespreksleider zorgt ervoor dat het gesprek tussen alle deelnemers goed op gang komt en dat er wordt gesproken over de inhoud. De gespreksleider zorgt ervoor dat er aandacht is voor alle wensen, vragen en suggesties van de omgeving en dat er tegelijkertijd een concreet plan wordt uitgewerkt door de coöperaties, Prowind en Pure Energie.